Klimatyzacja

#

Wentylacja bez błędów. Jak zapewnić zdrowe i świeże powietrze Cz. II

  • 11 maja 2021

Szafki zamiast kratki

Niestety obecnie wiele osób działa tak, że kratka w kuchni jest przez nich lekceważona. W wielu przypadkach na kartce znajdują się szafki. A niestety powietrze w każdej kuchni będzie wilgotne i znajdować się będzie w nim wiele cząstek organicznych oraz zapachów pochodzących z gotowania. Innym jeszcze błędem jest podłączanie okapu to wentylacji. Postępujemy wtedy niezgodnie z prawem ponieważ łączymy grawitacyjną wentylację z mechaniczną. Możemy się także narażać na niebezpieczeństwo, ponieważ gdy mamy urządzenia gazowe to w takim przypadku do spalania używane jest powietrze. Jeśli dodatkowo będzie pracował okap w sposób intensywny to może nam w pomieszczeniach brakować tlenu. Dlatego więc szczególnie ważną kwestią, o której zapominać nie można będzie regularne wietrzenie kuchni. Można także w oknach montować specjalne nawiewniki.

Czad ciągle groźny

Jeśli w domu mamy jakieś urządzenia gazowe, gdzie jest otwarta komora spalania to powinniśmy być czuli na punkcie sprawnej wentylacji. Trzeba zachowywać odpowiednią równowagę między nawiewem oraz wywiewem. Nawiew jest ważny przede wszystkim dlatego, że do spalania urządzenie gazowe będzie wykorzystywać tlen. Jeśli będzie go za mało to to spalanie nie będzie zupełne. W takim procesie spalania powstaje również bezwonny czad, który jednak charakteryzuje się trującymi właściwościami. Jeśli urządzenia są źle używane czad będzie groźny również w nowoczesnym budownictwie. Wywiew będzie bardzo ważny dlatego, by stopniowo usuwać z pomieszczenia pochodzące ze spalania produkty uboczne w tym właśnie ten czad. W mniejszym stężeniu te efekty spalania nie będą niebezpieczne, ale jeśli nie będą usuwane to zaczną rosnąć te stężenia i w związku z tym może się okazać, że staną się one dla nas produktem niebezpiecznym. Mając urządzenia z otwartą komorą spalania nie powinno się stosować wentylatorów mechanicznych, ponieważ usunie się przez nie zbyt dużo powietrza.